1. Controle van de betonplaat
Voor we überhaupt van start gaan en de tegels leggen, is het belangrijk dat de we staat van de betonplaat goed controleren.De betonplaat moet namelijk aan enkele technische voorwaarden voldoen om geschikt te zijn voor de aanleg van een terras.
Er zijn 3 zaken die we gaan nakijken:
- Peil: ligt de bovenkant lager dan de deurdorpels? Anders komt je vloerafwerking te hoog te liggen. Tip: Hou er rekening mee dat de bovenkant van de betonplaat minstens 5 cm lager moet liggen.
- Helling: heeft de plaat minstens 2% afschot weg van de gevel? We willen zeker geen water ondergronds richting de gevel sturen.
- Scheuren: zijn het oppervlakkige krimpscheuren of structurele barsten?
Twijfel je? Gebruik een hoogte laser en hamer om de betonkwaliteit en helling visueel en akoestisch te beoordelen.
2. Oplossingen bij problemen
Indien we een bestaande betonplaat gaan recuperen en gaan gebruiken om een nieuwe terras aan te leggen, kunnen we op bepaalde problemen stuiten. Afhankelijk van wat we aantreffen, kunnen we het systeem aanpassen, zodat deze voldoet aan de technische voorwaarden:
Helling onvoldoende?
Zoals eerder aangegeven gaan we de helling controleren (minstens 2% afschot), hebben deze afschot niet dan kunnen we:
- Nieuwe hellingschape (hechtende of zwevende chape) aanbrengen
- Of plaatsing op tegeldragers voorzien met gecontroleerde helling
Scheuren in de betonplaat?
Wat ook kan voorkomen is dat er scheuren zit in de bestaande betonplaat. We onderscheiden weliswaar twee soorten scheuren: Krimp - en structurerele barsten
- Bij krimpscheuren: ontkoppelingsmat en flexibele lijm gebruiken
- Bij structurele barsten: indien er structurele barsten zien die in principe dwars doorheen de plaat gaan, dan kunnen niets anders doen dan plaat (gedeeltelijk) afbreken en fundering vernieuwen
- Tip: indien je een grote betonplaat dient af te breken kan het misschien een goed idee zijn om je betonplaat ter plaatsen te breken in betonpuin. Zo kan je jou eigen materiaal lokaal recuperen!
Heb je graag advies, of weet je niet goed of de betonplaat nog in staat is ? Twijfel dan niet en reik uit naar Fundament . We helpen je graag verder
Peil te hoog?
Ligt je betonplaat te hoog, dan zal het moeilijke zijn om de tegels op een klassieke manier te plaatsen. Mogelijks kan een iets dunner tegels opteren (vermijdt dunner dan 3cm). Een andere optie is om de tegels te plaatsen op grind of een zandbed met open voegen. Hiervoor heb je minder opbouwhoogte nodig.
3. Technische opbouw bovenop de betonplaat
Eens je jouw betonplaat hebt gecontroleerd en nagekeken, kan er aan de slag worden gegaan met de plaatsing van de tegels. In onderstaand voorbeeld tonen we de standaardopbouw voor de plaatsing van verlijmde tegels:
- Straat met reiniging van de plaat en controle op hechting
- Breng een primer of contactlaag aan
- Plaats de drainagemat of ontkoppelingsdoek (zoals SPEC)
- Leg een gewapende chape in helling
- Verlijm de tegels met de correcte lijm
- Voeg de tegels met duurzame voegmortel of epoxy
Deze opbouw voorkomt dat water blijft staan op of onder de afwerking, en beperkt het risico op loskomende tegels.
💡 Tip: Boor weep-holes (waterafvoergaten) in de betonplaat als die op een steenslaglaag ligt. Zo vermijden we waterstagnatie onder de vloeropbouw.
Samenvatting
Kort samengevat is het dus mogelijk om een betonplaat te recuperen en te gebruiken als basis voor een nieuw terras. Echter is het belangrijk om de betonplaat na te kijken, of deze wel technische voldoet aan de verwachtingen.
Verder ga je na of het peil & de helling correct zijn. Ook ga je na of er scheuren aanwezig zijn. Als laaste is het belangrijk om mee te geven dat een drainagemat altijd dient gebuikt te worden bij verlijming!