Bij het aanleggen van een oprit, terras of tuinpad denken veel mensen vooral aan het zichtbare resultaat: mooie tegels, een strak patroon of een onderhoudsvriendelijke afwerking. Wat vaak vergeten wordt? Drainage – of beter gezegd: de manier waarop je regenwater afvoert en onder controle houdt.
Waarom drainage onmisbaar is bij verharding
Een oprit vangt veel water op: het dak, de regen, zelfs dooiwater van je wagen. Als dat water nergens heen kan, zoekt het zijn weg… vaak naar je gevel of onder je verharding. Dit alles kan leiden tot:
- Opvriezen en loskomende stenen,
- Verzakkingen of moddervorming onder de verharding,
- Schade aan stabilisé of mortel,
- Verminderde levensduur van de volledige constructie.
Drainage is dus geen extraatje, maar een essentieel onderdeel van een duurzame oprit.
Hoe pakken wij drainage aan in de praktijk?
Onder draininge verstaan we de verschillende soorten technieken om een effectieve afwatering te bekomen, en dus stilstaand water te voorkomen. Het is belangrijk om de drainiage techniek steeds af te stemmen op de ondergrond, de omgeving en het gekozen materiaal. Uit onderstaande lijst kan je nagaan welke technieken jezelf kan toepassen bij om een goede afwatering te bekomen:
1. Afschot aanbrengen
We zorgen dat het oppervlak een lichte helling heeft 1 à 2 procent. Dit betekent een afschot van minstens 1-2 cm per meter. Zorg ervoor dat de afhelling steeds richting tuin, straat of een afvoerpunt loopt.
2. Waterdoorlatende voegen of materialen
Een andere techniek is om er voor te zorgen dat het materialen of de voeg van de oprit waterdoorlatend is. Zo kunnen we split, brekerzand of drainagemortel als voegvulling gebruiken zodat het water weg kan banene tussen de stenen.
3. Drainagebuizen onder de fundering

Wat als je ondergrond heel slecht waterdoorlaatbaar is? Je kan dan wel zorgen voor waterdoorlaatbare voegen maar indien de ondergrond geen water door laat. Zal ook daar het water blijven staan. Bij slecht doorlaatbare gronden of grote oppervlakken kiezen wer daarom voor om drainaige buizen te voorzien die het overtollig water afvoeren naar een regenput of infiltratiezone.
4. Regenwaterinfiltratie
Op veel plaatsen zijn we verplicht om regenwater op eigen terrein te verwerken. Daarvoor plaatsen we infiltratiekratten of een grindkoffer onder de oprit.
5. Randen vrijhouden
Zorg er voor dat het watersteeds kan afwateren opzij. Met andere woorden, zorg ervoor dat de boordstenen of afsluitbanden steeds iets later liggen dan de sierbestrating, zodat het water ook daar weg kan.
Wat als je drainage overslaat?
Sommige doe-het-zelvers (en helaas ook sommige aannemers) besparen op afwatering om de prijs te drukken. Het gevolg? Na één of twee winters zie je verzakkingen, losliggende stenen, mosgroei en water dat blijft staan.
De herstelling is vaak duurder dan de oorspronkelijke aanleg.
Een goede drainage is ook essentieel bij sierbestrating leggen – want hoe fijner het voegwerk en hoe vlakker de stenen, hoe gevoeliger je oprit is voor waterophoping.
Tips voor zelfbouwers
Wil je zelf je oprit of terras aanleggen? Hou dan rekening mee met:
- Gebruik een waterpas, meetlat en indien beschikbaar een hoogte laser om het juiste afschot aan te houden.
- Gebruik drainagemortel of brekerzand bij fijne bestrating.
- Plaats een grindstrook of open voeg aan de zijkanten van je verharding.
- Voorzie een buffervat of infiltratievoorziening als je verharding aansluit op de tuin.